|
|
|
Interview met Peter Matthijs, zaakvoerder
Cremerie Dina. |
|
Cremerie Dina,
het ijssalon is een begrip in Schoten. "Het was mijn grootmoeder die in 1947
startte met een dagelijkse ijsronde, toen nog met zo'n grote
driewieler"
"Grootmoeder zorgde ook voor de
naamgeving. Eigenlijk heette ons eerste karretje Diena, naar mijn
grootmoeder die Dymphina heette. We hebben die naam later dan
verantwerpst naar Dina" |
|
|
Vooral die jaren vijftig waren drukke tijden voor de cremerie,
die toen twee vestigingen had:
één aan de Lindelei
en één aan de vaart.
"Het was de tijd van Schoten-badstad" rakelt Peter een stukje
lokale geschiedenis op. "Ieder weekend kwamen honderden mensen
vanuit de stad naar Schoten-vaart om verkoeling te zoeken. Er
stonden zelfs grote café-hotels om al die badgasten op te vangen.
Ook grootmoeders ijs ging vlot van de hand"
Peter vertelt verder over zijn vader Jean...
"Eens de schooldeuren achter zich dicht getrokken, begon vader
te helpen in het ijssalon. Hij leerde de ambachtelijke stiel van
ijs maken, net zoals ik het van mijn vader geleerd heb"
Het handelsmerk van Dina was natuurlijk het antieke gele
karretje, dat stapvoets de Schotense straten doorkruiste. De
tocht werd begeleid door zacht belgerinkel, want die
elektronische wijsjes waarmee moderne ijsventers de aandacht
willen trekken vond
vader Jean maar niks en gelijk heeft hij. Het karretje gekocht
in 1960 heeft tot 2001 rond gereden en vader Jean was trots op
zijn spijkstaal van Nederlandse makelij.
Het wagentje werd elektrisch aangedreven en 's nachts werden
de batterijen opgeladen. Men kon er z'on 40 km/h mee rijden.
Het gele karretje is
ondertussen uit het straatbeeld van Schoten verdwenen tot grote
spijt van vele Schotenaren.
Ondertussen is de cremerie
nog steeds open onder leiding van
Peter Matthijs die het ijs bereidt zoals vader Jean het hem
geleerd heeft. |
|
|
|
Cremerie
|
ijstaarten
|
geschiedenis
|
menu |
contact |
home |
links |
Testimonials |
|